Gå til innholdet

Forskjellen på gul kvarts, lemon kvarts (sitronkvarts) og citrin.

Forskjellen på gul kvarts, lemon kvarts (sitronkvarts) og citrin.

I dette innlegget avslører vi alt du trenger å vite om gul kvarts og sitronkvarts, inkludert deres egenskaper og betydning. Vi streifer også innom citrin.

Introduksjon

Hvis du er en naturlig fan av kvartskrystall, vil dens sitronaktige fargen engasjere deg. Selv om det er uvanlig, er gul kvarts en viktig stein i verden av krystallhelbredelse, og det er et par ting du bør vite om det ...

Hva er sitronkvarts?

Som tittelen på denne artikkelen insinuerer, er gul kvarts og sitronkvarts faktisk ikke to forskjellige navn for én enkelt krystall.

For å si det ganske enkelt, er en gul kvartskrystall et naturlig forekommende derivat av kvartsstein. Kvarts forekommer i en rekke forskjellige stråleenergier, inkludert lilla, svart og til og med en melkeaktig variasjon.

Sitronkvarts er derimot en type krystall som lages ved å varme gul kvarts, ametyst og jernmineraler sammen ved veldig høy varme. Sluttresultatet er en sitrongul kvartsstein som har en myriade av helbredende egenskaper innenfor sin unike krystallinske struktur.

Det gule kvartsnavnet er for denne steinen alene; men når den først er kombinert med de andre elementene, er sitronkvarts det riktige navnet på det. Uten gul kvarts har vi ingen sitronkvarts. De to går hånd i hånd, og siden de også ser like ut, er de ofte gruppert sammen i krystallguider.

Gul kvarts betydning

Kvarts er tilfeldigvis det nest mest tallrike mineralet på jorden, og fra det kommer mange av steinene vi kjenner og elsker. Ametyst er en form for kvarts, det samme er citrin og agat.

Gjennom historien har betydningen av den gule kvartssteinen vært helt subjektiv for samfunnet eller sivilisasjonen som samhandler med krystallen. Det er bevis på at kvarts ble brukt gjennom de gamle grekernes og egypternes epoker, og det er historier om kvarts som var tilstede under Atlantis sivilisasjon.

Hvis du vurderer sitronkvarts' betydning, er budskapet ganske klart. Denne steinen er den fysiske manifestasjonen av uendelige energiske muligheter. Det faktum at to krystaller og jernmineralet kan kombineres for å danne en helt ny enhet, vitner om hva slags potensial energiarbeid har for menneskeheten.

Gul kvarts kontra Citrin

I visse formasjoner kan gul kvarts og citrin se helt identiske ut. De er ikke samme stein, og man bør unngå å forveksle dem som sådan.

En god måte å tenke på det er som følger: all citrin starter som gul kvarts, men på grunn av overdreven mineraleksponering og trykk under jorden, unnslipper den denne identiteten og formes til en mye mørkere og rikere stein som vi kaller til slutt citrin.

Ekte citrinCitrin kan manifestere seg alt fra en blek oransje til en dyp brun, jo mer mettet tone av en citrin, jo mer verdifull anses krystallen for å være. En pekepinn på om krystallen er en citrin sies å være: Hvis krystallen har en farge som kan være lik urin, kan den kalles Citrin. Overgangsfasen fra gul til brun kalles ofte Smoky Citrin. Når den blir ren brun kalles den røykkvarts.

Gul kvarts og citrin har noen likheter når det kommer til deres helbredende egenskaper, selv om det også er veldig tydelige forskjeller. Vær forsiktig så du ikke forveksler et stykke uklar gul kvarts med citrin. Gul kvarts kan være klar eller uklar, avhengig av forholdene under tidlig dannelse.

OBS: Hver oppmerksom at det selges mye citrin, både i Norge og egentlig overalt, som er brent ametyst. Forskjellen mellom citrin og brent ametyst, er at citrin får sin gule farge naturlig fra jorden, mens brent ametyst får sin gule farge ved oppvarming fra ovner som styres av mennesker. Ofte omtales denne formen som Brent Citrin, men veldig mange selgere unngår å fortelle at den er brent fra ametyst.

Gul kvarts egenskaper

Er sitronkvarts naturlig?

Det er mye debatt rundt spørsmålet om sitronkvarts er naturlig eller ikke, med tanke på at det krever menneskelig inngripen for å eksistere.

Vi er på den naturlige siden av gjerdet, siden vi tror at hvis alt som trengs er tre naturlige elementer og litt varme, så er krystallen like naturlig som komponentene som er involvert i fremstillingen av den.

Det er også mange som hevder at sitronkvarts meget godt kunne forekomme naturlig under jorden, dersom de nødvendige mineralene tilfeldigvis var innenfor samme forekomst som hverandre, og for at den nødvendige temperaturen skulle oppstå. Resultatet ville være rå, jordlaget sitronkvarts med det menneskelige elementet fjernet, men steinen ville være like effektiv som de som er laget over bakken.

Det faktum at fordeler med sitronkvarts fortsatt eksisterer, til tross for at dette er en "menneskeskapt" krystall, er et bevis på hvor naturlig disse mineralene kan eksistere sammen med hverandre.

Helbredende egenskaper til gul kvarts

Vi anser gul kvarts helbredende egenskaper som de som påvirker den fysiske kroppen positivt.

Kvarts har lenge vært kjent som en kraftig fysisk healer. For gul kvarts healing, eller sitron kvarts healing, bruk steinen for alle forhold relatert til fordøyelse eller hjernefunksjon.

Gul kvarts kan øke stoffskiftet og bidra til å balansere forholdene i tarmen. Tarmen er direkte ansvarlig for humøret og følelsen av velvære, så å gi behandling til dette området er et stort skritt i riktig retning.

Gul kvarts kan også hjelpe mot hyperaktivitet, noe som betyr at det kan hjelpe personer som lider av uro i kroppen. Hjernefunksjon og fokus kan forsterkes betydelig ved ganske enkelt å holde en del av denne krystallen i nærheten mens du går gjennom dagen.

Sitronkvarts metafysiske egenskaper

Enda viktigere er at den metafysiske betydningen av sitronkvarts forblir forbundet med hodet og hjerneområdet. Det sies at denne steinen vil bidra til å fokusere, strukturere og forbedre alle tanker og informasjon som strømmer gjennom den oppmerksomme kanalen.

Gul stråleenergi er opptatt av klarhet og ren lykke. Å ha denne essensen rundt deg til enhver tid gjør det mulig for deg å begynne å legemliggjøre det samme.

 

Hvis du kjemper for å ta avgjørelser, kan gul kvarts hjelpe! På samme måte, hvis du sliter med nervøsitet, tretthet eller generell sløvhet, vil gul kvarts arbeide for å balansere disse byrdene slik at de begynner å vises mindre og mindre i livet ditt.

Noen mennesker opplever at bruk av gul kvarts eller sitronkvarts i vintersesongen kan bidra til å forsinke eller forhindre sesongmessig depresjon helt.

Steiner i gul stråleenergi jobber tett sammen med solar plexus charka, som finnes i magegropen. Dette forklarer hvorfor disse steinene er så effektive når det gjelder å helbrede fordøyelsesbesvær.

Gul kvartsitt

Gul kvartsitt er en annen måte å referere til gul kvarts på. Dette begrepet brukes ofte for å beskrive deler av kvarts i industriell størrelse som kan brukes som plater for bygningsformål.

Gul kvartsitt kuttes vanligvis i fliser, blokker eller benkeplater. Det finnes også ofte i hagesteiner, eller avskjæringer som brukes i mosaikk.

Gul kvartsitt binder seg lett til sement, og har en tendens til å bli et fast inventar i et hjem, i motsetning til en krystall som reiser hvor enn eieren kan gå.

På grunn av den skiveskårne naturen til gul kvartsitt, kjøper du i hovedsak denne krystallen i bulk, og du vil få mye mer for pengene som et resultat. Spørsmålet er, har kvartsittplater fortsatt de metafysiske egenskapene til gul kvarts?

Svaret er ja. Til og med gule kvartsittfliser bringer egenskapene til krystallen inn i hjemmet ditt, som er en fin måte å rense omgivelsene på uten mye anstrengelse.

Gul aurakvarts (Sunshine Aura Kvarts)

Denne formen for kvarts kan også bli referert til som Sunshine Aura Kvarts eller Gul Aura Kvarts, og den har en litt annen dannelsesperiode enn den gule kvartsen vi har diskutert. Tilstede i dannelsesprosessen er spormengder av gull og platina, resultatet er en utsmykket gul stein som bryter lys som en regnbue (eller aura).

Denne formen for kvarts er dypt knyttet til solenergi. Det virker for å helbrede oss fra dype traumer på måter som bare kan sidestilles med solens lys som trenger gjennom jorden.

Hvis du har en stor opphopning av emosjonelle giftstoffer, kan Sunshine aurakvarts være betydelig mer effektiv enn vanlig gul kvarts. Det er en ekspansiv og imøtekommende energi, og den ser ingen fjell av følelsesmessig bagasje som for høyt til å klatre.

Det sier seg selv at dersom du føler at auraen din trenger helbredelse eller balanse, er det å foretrekke å jobbe med enhver form for aurakvarts.

Hvor er gul kvarts funnet?

Sannheten er at nesten alle vanlige kvartsforekomster i verden vil inneholde en viss mengde gul kvarts et sted i dypet. Som vi vet oppstår gul kvarts når vanlig kvarts er litt utsatt for visse mineraler og temperaturer, og dette kan forekomme hvor som helst på jorden. Det er ikke en destinasjonsspesifikk prosess.

Noen av de største kvartsforekomstene finnes i Alpene, Japan og Madagaskar. Brasil har også en overflod av disse steinene, mens en håndfull stater i USA også er i stand til å dekke den verdensomspennende etterspørselen etter kvarts.

Gul kvarts er også funnet i betydelige mengder i Mexico, Namibia, Marokko og Frankrike.

Hvordan rense gul kvarts

Som vanlig kvarts (Bergkrystall) er ikke gul kvarts en selvrensende stein. For å kunne fortsette arbeidet med denne krystallen, må du sørge for at du holder den i en renset og ladet tilstand til enhver tid. På denne måten kan den fungere riktig med energien din, uten risiko for vibrasjonsforurensning.

Alle former for kvarts er vannsikre, så bruk gjerne en av følgende metoder for å rense den gule kvartsen en gang i måneden:

La gul kvarts stå under fullmånelyset over natten, og hente den først neste morgen.

Begrav gul kvarts eller sitronkvarts i hagen, og la den stå her i opptil 48 timer.

Plasser steinen din på en seng med himalayasalt, og den vil rense og lade når den ikke er i bruk.

Brenn røkelse eller urter over din gule kvarts, og sett inn intensjonen om rensing med tankene dine.

Hold gul kvarts under rennende vann i et halvt minutt, og bruk et håndkle til å tørke den av.

Forbered en saltvannsløsning (eller samle vann fra havet) og senk krystallen din i den i opptil 24 timer.

Bruk en selvrensende stein, for eksempel selenitt, for å rense og lade gul kvarts.

Skulle du møte en regnbyge, plasser den gule kvartsen din under dusjene og hente den når det slutter å regne.

© Sariel AS