Krysopras

Krysopras - Chrysoprase

Krysopras er et medlem av kvarts familien, en sjelden form for kalsedon, som ofte er funnet innenfor forekomster av nikkel. Krysopras har en lys mintgrønn farge (forårsaket av tilstedeværelsen av nikkel), med litt brune og oransje striper.

Som en stein av nåde og medfølelse, letter Krysopras dyp meditasjon og avslapping. Bruk Krysopras for å lette akseptet av deg selv og av andre. Hvis du arbeider med hjerte chakra, er Krysopras kjent for å bringe håp til akutte situasjoner, og er utmerket for å bryte negative sykluser. Ha med deg en Krysopras hvis du trenger å frigjøre frykt og bitterhet.

Krysopras åpner og aktiverer hjerte chakra, noe som åpner for en sterkere flyt av chi gjennom dette chakra. Krysopras kan lette store sprang av indre vekst, spesielt når det brukes under meditasjon, og er nyttig for dem på den åndelige vei. Krysopras kan være en god venn under opplevelser av dyp tap, ved å hjelpe en sørgende å forstå nødvendigheten bak slike opplevelser. Fysisk er Krysopras godt for plager som omfatter hjertet, lungene og leveren.

Geologisk Krysopras eller Chrysopras er en edelstenvariant av kalsedon (en kryptokrystallinsk form av silika) som inneholder små mengder nikkel. Fargen er normalt eple-grønn, men varierer til dyp grønn. De mørkere varianter av krysopras er også referert til som prase. (Imidlertid er betegnelsen prase også brukt til å beskrive kloritt inkludert i kvarts, og til en viss grad er en mere farge-beskrivelse enn en streng definert mineral variasjon.

Krysopras er kryptokrystallinsk, noe som betyr at det er sammensatt av krystaller som er så små at de ikke kan sees som atskilte partikler under normal forstørrelse. Dette skiller det fra bergkrystall, ametyst, citrin, og andre varianter av krystallinsk kvarts som i utgangspunktet er gjennomsiktig og dannet fra lett gjenkjennelige seks-sidige krystaller. Andre medlemmer av kryptokrystallinsk silika omfatter agat, karneol, og onyx. I motsetning til mange ikke-gjennomsiktige silika mineraler, er det fargen på krysopras, snarere enn en mønster og markeringer, som bestemmer stenen. Ordet krysopras kommer fra det greske χρυσός Chrysos betyr "gull" og πράσινον prasinon, som betyr "purre".

I motsetning til smaragd som har sin grønne farge pga tilstedeværelsen av krom, er fargen på Krysopras grunnet meget små innesluttninger av nikkelforbindelser. Nikkel forekommer i ulike silikater, som kerolitt eller pimelitt (ikke Nio mineral, bunsenitt, som ble rapportert før). Krysopras er et resultat fra dyp forvitring eller lateritization av nickeliferous serpentinites eller andre ultramafiske ophiolitt bergarter. I Australia, oppstår krysopras som årer og klumper sammen med brun goethitt og andre jernoksider i magnesitt-rike saprolitt områder, under et jern og silika lokk.

Som med alle former for kalsedon, har krysopras en hardhet på 6-7 på Mohs hardhet skala og en fraktur som flint.

De mest kjente kilder til krysopras er Queensland, Western Australia, Tyskland, Polen, Russland, Arizona, California, og Brasil. I Szklary, Lower Silesia, Polen, var trolig den største europeiske krysopras forekomst og muligens også den største i verden.

Et meget lignende mineral til Krysopras er krom kalsedon, hvor fargen kommer fra krom i stedet for nikkel.

Fysiske spørsmål og plager: Lavt blodsukker

Emosjonelle spørsmål og plager: Angst, ta valg, glede, ærlighet, håp, positiv energi, selvtillit

Spirituelle spørsmål og plager: Aura, ydmykhet, indre barn, innsikt, meditasjon, uselviskhet

Norsk navn: Krysopras, Chryspras
Engelsk navn: Chrysoprase
Chakra: Varierer med farge
Stjernetegn: Vekten, Tyren
Vibrasjon: 3
Hardhet: 7
Farge: Grønn, Gul