Kvalitet, størrelse, behandling og falske / ekte krystaller
Kvalitet:
Det er lett å gå seg vill i jungelen av beskrivelse av krystallers kvalitet. De foskjellige landene oppererer med forskjellig betegnelse for å angi kvalitet. Vi har valgt å forholde oss til betegnelsen som vanligvis oppgis i asiatiske land. Nedenfor prøver vi å forklare litt om hvordan du kan skille de forskjellige kvalitetene fra hverandre. Det er immidlertid viktig å være klar over at veldig mange utenlandske selgere beskriver steiner og krystaller med en mye høyere kvalitet enn det som er riktig.
AAA-kvalitet tilsvarer A-Grade (betegnelser som Extra Grade og Super A er også brukt) og er den beste brukskvaliteten man bruker på krystaller og stener. Denne kvaliteten tilater max 10% matrix (sekundærsten) og skal være klar og ren i fargene.
AA-kvalitet tilsvarer B-Grade (de som bruker Extra Grade på AAA-kvalitet omtaler denne som A-Grade, har også sett AB bli brukt her). I denne kvaliteten tillates det 10-25% matrix (sekundærsten). Krystallen skal fortsatt ha grei glans og pen farge.
A-kvalitet tilsvarer C-Grade (de som bruker a-Grade om AA-kvalitet vil omtale denne som B-Grade). På disse krystallene tillates det mer enn 25% matrix (sekundærsten), fargen kan være blass og uten glans.
Du vil alltid finne kvaliteter som ligger mellom 2 graderinger, men da skal den dårligste graderingen oppgis.
I enkelte tilfeller kan man finne krystaller som faktisk er bedre enn det man vanligvis betegner som AAA-kvalitet, da er det vanlig å angi denne som AAA+-kvalitet. For at en krystall skal oppnå denne betegnelse, er den mer eller mindre fri for matrix (sekundærsten), og skiller seg ut fra flertallet ved at den er iøyenfallende og "noe for seg selv".
På bilde under ser du Charoitt i kvalitet AAA, AA og A
Når man snakker om edelstener, så er dette krystaller av meget høy kvalitet som gjerne brukes i smykkeindustrien. Dette er krystaller som er gjennomsiktige og nesten uten skader og inklusjoner. Disse ligger kvalitetsmessig på en høyere kvalitetsvudering enn bruksstenene, og kvalitetsbedømmes etter følgende skala.
Internasjonale betegnelser |
Forklaring |
FL (Flawless) |
Ingen ytre eller indre uklarheter |
IF (Internally flawless) |
Ingen indre uklarheter |
VVS1-VVS2 (Very,very small inclusions) |
Meget, meget små uklarheter |
VS1-VS2 (Very small inclusions) – Brukes av Tesori |
Meget små uklarheter |
SI1/SI2 /SI3 (Small Inclusions) |
Små uklarheter |
P1/I1 (piqué 1) |
Små synlige uklarheter |
P2/I2 (piqué 2) |
Synlige uklarheter |
P3/I3 (pique 3) |
Meget synlige uklarheter |
Størrelse:
Det å angi størrelse er noe av det vanskeligste man kan gjøre på krystaller. Grunnen til dette er at alle krystaller er unike og dermed forskjellige. Det er også her store variasjoner med hva de forskjellige forhandlerene mener. Stadig ser vi at en forhandler oppgir medium som 10-20 mm, mens en annen bruke 20-30 mm.
Våre krystaller og stener angis med følgende betegnelser.
Stor: Disse krystallene har en lengde på 25-50 mm. Det er alltid lengden som angis, uansett om krystallen er 5 eller 50 mm tykk.
Medium: Lengden på disse er på 10-30 mm og er den mest vanlige når det gjelder trommelstener. Denne størrelsen er fin å ha på seg, eller som et smykke f.eks i et bur. Du vil finne en overlapping på 5-10 mm mellom de forskjellige størrelsene, dette ofte pga at en meget tynn og lett krystall med riktig lengde, ikke skal virke større enn den faktisk er.
Små: Her er lengde som regel rundt 10-20 mm, men på krystaller som ikke blir så store (f.eks forskjellige granater og kostbare edelstener), så kan størrelse være ned til 5 mm.
Chips: Dette er størrelsen man ofte finner på armbånd og halsbånd. Chips brukes også mye som dekorsten i blomsterpotter og lignende. Srørrelsen på chips er som regel 2-5 mm med enkelte større og mindre krystaller innimellom.
Dust: Dette er finkmalt pulver som måles i my, og ofte blir brukt innen kosmetikk.
Større krystaller enn "Stor" har gjerne betegnelsen Jumbo, ekstra stor, osv. Vi har prøvd så langt det er mulig å heller angi nøyaktig størrelse og vekt på disse. På den måten vet kunden nøyaktig hva man får, istedet for å kunne få alt mulig fra 55 til 100 mm.
Behandling:
Det finnes et utall av behandlinsmetoder på krystaller, vi vil nevne noen av de viktigste:
Tromlet: Dette er krystaller som har blitt slipt i en trommelmaskin i opptil 3 måneder. Tiden man bruker kommer an på krystallets hardhet og hvilken kvalitet man vil oppnå. På slutten av prosessen tilsettes et poleringsstoff som gjør krystallene glatte, blanke og gode å holde på.
Polert: Ikke alle krystaller tåler en trommelmaskin. Celestin og Selenitt kan være eksempler på dette. Disse blir som regel håndpolert for å oppnå samme egnskpe som de tromlede. Også større enkeltkrystaller blir som regel håndpolert, det samme gjelder krystallkuler. Denne prosessen er møysommelig og tar ofte flere uker på en eneklt krystall.
Slipt: Her brukes gjerne spesielle kuttemaskiner for å oppnå ønsket effekt. Eksempler på slipte krystaller er generatorer og spisser. Etter sliping brukes gjerne ett poleringsmiddel for å få bort skarpe kanter og ujevnheter.
Rå: Dette er krystaller slik de blir funnet rett fra naturen. De kan være kuttet i mindre, eller større biter.
Fasett: Vi bruker begrepet "Fasett" om alle krystaller som er slipt som smykkestener med flere bruddflater.
CAB er forkortelse for cabochon, og er krystaller som er formet som en buet knapp eller oval med flat bakside. Disse brukes gjerne i smykkeindistrien.
Varmebandlet: Dette er en metode som er mye brukt for å få fram en klar, gjennomsiktig farge på edelstener. Varmebehandling brukes også for å endre strukturen på en krystall. For eksempel kan man gjøre om en ametyst til både citrin og prasiolitt ved å bruke denne metoden. Klare, gjennomsiktige rubiner er nesten alltid varmebehandlet, dette foringer ikke krystallens egenskaper, men gjør den mer "perfekt" enn utgangspunktet. Ofte brukes betegnelsen "Brent" på krystaller som er varmebandlet, f.eks Brent Citrin. Bildet viser varmebehandlet safir øverst og naturlig nederst.
Farget (Dyed): Dette er en metode som er vidt utbredt for å få en dypere og finere farge på en krystall enn det den opprinnelg hadde. Veldig mange edelstener blir farget. Heller ikke dette endrer krystallens egenskaper med mindre man farger i en annen farge enn en opprinnelige.
Falske eller ekte krystaller?
Dessverre så finnes det ganske mange aktører på markedet som selger falske krystaller og mineraler bevisst, eller ubevisst. Dette har blitt et stort problem, og spesielt fra Asia er det mange som selger falske produkter.
Moldavitt: Denne krystallen, eller Tektitten, er etterhvert blitt meget kostbar, da det er begrenset mengder som blir funnet. De siste årene har det blitt laget forfalskninger i stor målestokk. Et par ting du skal se etter når det gjelder Moldavitt.
* En ekte Moldavitt vil alltid ha et mindre eller større antall bobler i seg, hvor noen eller flere av disse vil være ovale. Falske Moldavitter (glass) kan være helt uten bobler, eller ha noen få som alltid er runde.
* Ekte Moldevitt vil aldri være 100% perfekt, men ha noe skarpe kanter, ujevnheter, eller inklusjoner på eller i seg. Falske moldavitter er nesten alltid "perfekte", med myke kanter og uten inklusjoner.
* Fargen på en ekte Moldavitt er alltid innefor det grønne spekteret. Flaksegrønn til olivengrønn er mest vanlig, men kan også være lys grønn til grønnbrun. Sorte Moldavitter er som regel en annen billig form for Tektitt, men andre farger som gul, brun, grå osv er farget glass.
* En ekte Moldavitt veier meget sjeldent mer enn 2-3 gram. Større eksemplarer enn dette er utrolig dyre. Får du tilbud om en Moldavitt på mere enn 5 gram er det stor sansynlighet for at den er falsk.
* En ekte Moldavitt er dyr, prisen pr gram fra butikker ligger i dag på 100-500 kr alt utfra kvaliteten og funnsted. Får du tilbud om en billig Moldavitt, under 100 kr pr gram, så vær på vakt. Enda billigere ned mot 50-70 kr pr gram er nesten alltid falsk Moldavitt.
* Og til slutt; det finnes ikke Moldavitt i Asia...