Vurdering av verdi på krystall

Vurdering av verdi

Gjenngitt med tillatelse av Steingal Steinstamler 

Hva er mineralets verdi?

Det finnes ikke noe eksakt fasitsvar på hvordan man vurderer verdien til et mineral. Etterhvert som man blir mer erfaren kan man anslå mineralets cirka verdi ved å vurdere forskjellig informasjon om eksemplaret. Enkelte unike egenskaper kan skille det fra andre eksemplarer av samme type mineral. Viktige faktorer er:

 • Farge og intensitet
 • Gjennomsiktighet
 • Formen på krystallene
 • Skader og eventuelle reparasjoner
 • Funnstedet
 • Størrelsen
 • Glans
 • Anomali
 • Om den har moderstein
 • Kutting og rensing
 • Etterspørsel
 • Sjeldenhet

 

Farge og intensitet


Annabergitt har ofte intense farger. Foto: fra egen samling.

En stuff med kjedelig farge skiller seg ikke ut. Intense farger er et blikkfang og øker verdien. Et godt eksempel er rhodokrositt, som ofte har høy verdi på grunn av den kraftige fargen.

 

Gjennomsiktighet


Kvarts var. Herkimer diamant er kjent for sin gjennomsiktighet.
Foto: fra egen samling


For mineraler som er transparente er graden av gjennomsiktighet viktig. Desto mer transparent og edelt mineralet er, jo mer ettertraktet blir det, og det øker verdien.

 

Formen på krystallene


Cerussitt med fine krystallformer. Foto: fra egen samling.

Nesten alle naturlige krystaller har mindre feil eller deformasjoner. Jo større krystallen er, jo mer sannsynlig er det at den har deformasjoner. Velskapte eller unike krystaller øker verdien på stuffen, særlig hvis den er stor.

 

Skader og reparasjoner


Limt turmalin. Foto: dragon-minerals.com

Mineralstuffer kan ha skader eller brudd som vil senke verdien. Noen stuffer er blitt reparert med lim for å lime sammen en krystall eller å feste den til en moderstein. Selv om dette er en akseptert praksis, så vil verdien synke og informasjon om at det er et reparert eksemplar bør alltid følge med mineralet når man kjøper det.

 

Funnsted


Merkelapp på en stuff. Foto: fra egen samling.

Mineralets opprinnelsessted kan være en viktig faktor i verdien. Mineraler fra klassiske lokaliteter kan være mye mer verdifulle enn samme mineral fra et annet og mer ordinært sted. Seriøse samlere er svært opptatt av funnsted og dersom informasjon om funnsted ikke følger med kan verdien på mineralet falle drastisk.

 

Størrelsen


Sort opal dublett. Foto: fra egen samling.

Størrelsen er viktig. Større former av et mineral vil alltid være prima, særlig hvis de er velformede og har andre positive attributter. Store stuffer, selv om det er et vanlig mineral, vil vanligvis ha høyere verdi.

 

Glans


Sfaleritt med metallisk glans. Foto: fra egen samling.

Glans er sjelden en faktor i mineralets verdi, siden veldig mange mineraler har lik glans. Det er noen sjeldne tilfeller der et mineral viser en flottere glans enn andre mineraler av samme art. Det gjelder spesielt mineraler med metallisk glans.

 

Anomalier


Kvarts med klorittinklusjon. Foto: fra egen samling.

Eksemplarer av et mineral som viser unike, uvanlige egenskaper eller er generelt annerledes enn normale eksemplarer av mineralet faller inn under denne kategorien. Egenskaper som uvanlig farge, pseudomorfer, tvillingdannelser, og rare krystaller kan gi et eksemplar ekstra verdi.

 

Moderstein


Cavansitt på moderstein av stilbitt. Foto: fra egen samling.

Krystaller med moderstein er generelt mer verdt enn tilsvarende løse eller frittstående krystaller. En moderstein viser den opprinnelige unikheten til mineralet og hvordan det ble dannet.

 

Kutting og rensing


Kvarts, såkalt lemurian seed, et godt eksempel på særegen kutting. Foto: fra egen samling.

Når mineralene kommer opp av bakken er de som regel skitne, dekket av et lag skitt, og trenger kutting og trimming. Skikkelig kutting av en stuff eller moderstein kan få frem det beste i mineralet, noe som vil øke verdien. God rensing og fjerning av uønsket skitt til også bidra til å gjøre mineralet mer estetisk og ettertraktet. Av og til dynkes mineraler i syre eller andre kjemikalier for å fjerne uønsket materiale, som kalsitt eller brune rustflekker. Men vær klar over at ikke alle mineraler tåler slik behandling!

 

Etterspørsel


Sølv fra Kongsberg er svært etterspurt. Foto: fra egen samling.

Noen mineraler er verdifulle fordi de er en viktig malm eller fordi de er flotte edelsteiner. Et godt eksempel er sølv, sølvmalmen er oftest ikke særlig vakre, men har likevel en høy pris på grunn av den kjemiske sammensetningen. Andre mineraler som den uvanlige phosphofyllitt er blitt ikoner i mineralhandelen og har, på grunn av sin sjeldenhet og store etterspørsel, hårreisende priser.

 

Sjeldenhet


Grandidieritt og painitt er to av verdens mest sjeldne smykkesteiner og oppnår svimlende
priser på markedet. Foto: fra egen samling.


Sjeldne mineraler vil alltid være mer verdt enn de vanlige. Svært vanlige mineraler, selv om de har flott farge og fine krystaller, oppnår ikke høye priser, rett og slett fordi de er så vanlige.

 

Svindel og forfalskninger

Forsøk på svindel er vanlig. Når man ser på alle punktene over, så er det alltid noen som vil forsøke å lure deg. Derfor bør man være på vakt når man handler av forhandlere som er nye eller ukjente, og ikke minst, alternativ butikker. Mineralene blir ofte fremstilt som noe de ikke er for at de skal oppnå høyere pris fra lettlurte kunder. Her er noen eksempler på hvordan mineraler blir behandlet for å øke verdien:

 • Farging, varmebehandling eller bestråling for å forsterke og forbedre fargen.
 • Baking eller oljing for å gjøre sprekker usynlige og øke gjennomsiktigheten.
 • Sliping, for å etterligne velformede krystaller.
 • Lakkert eller polert med diverse substanser for å få bedre glans.
 • Limt på moderstein.
 • Feilmerking for å lure samlere.
 • Krystaller som er limt sammen av en knust krystall.


Kalsitt limt på moderstein. Foto: fakeminerals.com


Farget okenitt. Foto: mineral-forum.com

Dette må man alltid holde utkikk etter når man handler mineraler. Noen samlere synes det er helt greit med reparerte steiner så lenge forhandleren informerer om dette på forhånd.

Kilder:
www.minerals.net
www.fakeminerals.comwww.the-vug.com